Digi | RCS-RDS critică suprataxarea făcută de PSD: „Afectează clienții și investițiile”
Grupul Digi | RCS-RDS contestă ordonanța de urgență pentru „taxa pe lăcomie”. Aceasta afectează toți operatorii de telefonie, televiziune și internet din România. Digi |RCS-RDS consideră suprataxarea lipsită de temei și critică acuzațiile nefondate ale Guvernului.
Digi | RCS-RDS a transmis la Bursă un raport, semnat de directorul general al companiei, Serghei Bulgac, în care critica ordonanța 114/2018 abuzivă dată de Guvern la finalul anului trecut.
Digi argumentează că măsurile fiscale impuse nu sunt favorabile dezvoltării sectorului de telecomunicații și energie din România, pentru că restricționează investițiile și îi va afecta direct pe consumatori.
Ministrul Finanțelor a declarat că aceste măsuri sunt necesare din cauza “comportamentului incorect” al operatorilor din sectorul telecomunicațiilor. Grupul Digi | RCS-RDS îl contrazice în acel raport, mai ales că afirmațiile ministrului nu au o bază juridică, fiscală sau economică.
„Din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care RCS-RDS a înregistrat-o în anul 2017, Digi a plătit mai mult de o treime (adică peste 1,2 miliarde de lei) pentru: taxe, impozite, contribuții la bugetul statului, al autorităților centrale și al autorităților locale; sume care au mers la bugetul societăților și companiilor cu capital deținut de stat și al regiilor autonome ale statului; și a făcut plăți obligatorii către o varietate de entități publice sau private în baza unor obligații publice stabilite prin lege”, precizează Digi Communications în raport, potrivit Profit.
Digi | RCS-RDS susține că oferă deja servicii de calitate și nu merită suprataxa
Digi | RCS-RDS amintește că în perioada 2007 – 2017, a investit peste două miliarde de euro pentru a dezvolta o rețea performantă de comunicații electronice fixe și mobile bazată pe fibră optică. Iar beneficiarii acestor investiții sunt milioanele de abonați, care, azi, se bucură de servicii de bună calitate la prețuri foarte avantajoase.
„Printre altele, OUG 114/2018 acordă dreptul pentru Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM) de a percepe un tarif mărit de monitorizare, în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicații electronice. Prelungirea duratei de exploatare a licențelor existente de comunicații mobile va fi condiționată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea înmulțit cu numărul de ani pentru care se prelungește durata de exploatare a licenței”, mai precizează RCS-RDS.
Pentru a beneficia de aceeași licență pentru o perioadă viitoare, operatorii sunt condiționați de plata unui alt procent de 2 sau 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licență înmulțit cu numărul de ani aferenți perioadei de valabilitate a licenței nou-acordate.
Aceeași ordonanță de urgență a crescut cu 2% procentul de contribuție aplicat titularilor de licențe emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activități în domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din România.